null Reutilització: el millor recurs que tenim per lluitar contra l'alerta de presequera

Davant la fase actual d'alerta de presequera en la qual ens trobem, atès que el nivell de reserves dels pantans de les conques internes de Catalunya és per sota del 60%, Aigües de Barcelona aposta per la reutilització d'aigua regenerada com una de les millors alternatives per garantir el subministrament d'aigua potable a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Les instal·lacions gestionades per Aigües de Barcelona ja tenen la capacitat de garantir el subministrament en cas de sequera. La depuradora del Baix Llobregat, situada al Prat, disposa des de fa deu anys d'una estació regeneradora d'aigües residuals (ERA), i d¿una canonada de 15 quilòmetres que transcorre riu amunt fins a Molins de Rei, amb la qual es podrien impulsar cada dia uns 250 milions de litres, 2.000 l/s, d'aigua regenerada d'una qualitat excel·lent, que es podrien impulsar riu amunt per ser tractats a la planta potabilitzadora d'Aigües de Barcelona a Sant Joan Despí i, per tant, que serien aptes per al consum humà.

L'aigua regenerada i enviada riu amunt estaria sotmesa al mateix control estricte d'analítiques que es duu a terme amb l'aigua que es tracta actualment a la planta de potabilització de Sant Joan Despí, amb més de 500.000 analítiques anuals. L'aigua s'analitza abans, durant i després de ser enviada a les llars de l'àrea metropolitana de Barcelona. Els treballs per a la posada en funcionament de l'ERA durarien uns quatre o cinc mesos i tindrien un cost d'almenys 307.000 euros, sense tenir en compte possibles imprevistos tècnics. Per posar-la en marxa cal l'autorització de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que ja van treballar braç a braç amb Aigües de Barcelona en el darrer episodi de sequera els anys 2007 i 2008.

 La reutilització és tres cops més barata que la produïda a la dessaladora del Prat

El cost energètic per la reutilització de l'aigua tractada a la depuradora del Baix Llobregat és molt menor que el de la dessalinització. El cost mitjà per reutilitzar 1.000 litres d'aigua és de 0,14 cèntims, tres cops menys que l'aigua dessalinitzada.

L'aqüífer del Llobregat, una reserva per a sis mesos

Aigües de Barcelona disposa al Baix Llobregat d'uns aqüífers amb una capacitat total de 100.000 milions de litres d'aigua en reserva per subministrar amb aigua potable totes les llars de Barcelona i la seva àrea metropolitana en cas de necessitat per un període de sis mesos.

Per mantenir una qualitat òptima d'aquesta reserva subterrània d'aigua cal tenir controlada la barrera salina de la depuradora del Baix Llobregat per tal d¿evitar filtracions d¿aigua del mar.

Situació actual: alerta de presequera

En aquests moments ens trobem en la fase de prealerta perquè el nivell de reserves dels embassaments de les conques internes estan per sota del 60%. Durant aquesta tardor, les pluges han estat un 50% inferiors respecte al mateix període del 2016. Si es confirmen les previsions més negatives de pluja, el pròxim mes de març podríem entrar en alerta de sequera.

A Barcelona i els municipis del seu entorn, el consum que es fa de l'aigua potable, amb una mitjana per habitant de 102 litres per dia, és d'una alta responsabilitat, i això implica que no entraríem en una situació de restricció d'aigua domèstica fins al darrer dels nivells de sequera: en la fase d'emergència. D'acord amb el Pla de Sequera de l'ACA, aquest és el darrer nivell que es decreta en un període de sequera quan les reserves d'aigua dels pantans estan per sota del 16%.

Per tant, no podem demanar més esforços de contenció a la ciutadania de l'àrea metropolitana de Barcelona en una situació de sequera. Calen polítiques de prevenció i dur a terme les inversions necessàries durant els anys en què les reserves d'aigua als nostres pantans es troben en una situació òptima.

Una de les depuradores més grans i modernes d'Europa

Situada al Prat de Llobregat, la depuradora és una de les plantes de sanejament d'aigües residuals més grans i modernes d'Europa, que pot tractar 315.000 milions de litres al dia, l'equivalent a 100 piscines olímpiques. Aquesta infraestructura tracta les aigües de Barcelona (una quarta part), Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat (parcialment), Santa Coloma de Cervelló i Sant Just Desvern (parcialment).