null Aigües de Barcelona i Digital Future Society aposten per la innovació en sostenibilitat per a crear un pont entre start-ups i municipis

• L’aliança público-privada entre Aigües de Barcelona i Digital Future Society aposta per donar resposta a les necessitats locals en matèria de sostenibilitat

• El programa d’innovació oberta vol identificar solucions tecnològiques innovadores a través de la co-creació de reptes, amb la voluntat de trobar solucions escalables, que contribueixin a la lluita contra el canvi climàtic i que generin un impacte positiu en la societat

• Els reptes seleccionats durant l'any 2022 i 2023 rebran una aportació econòmica d'Aigües de Barcelona de 25.000€ per projecte

Aigües de Barcelona i Digital Future Society, programa de Mobile World Capital Barcelona, signen un conveni per a identificar solucions tecnològiques innovadores que generin un impacte positiu en la societat en la lluita contra el canvi climàtic. El programa d'innovació oberta municipal pretén exercir com a nexe entre actors publico-privats, start-ups i municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per contribuir a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aigües de Barcelona finançarà els pilots escollits amb 25.000€ per projecte.

L'acord pretén impulsar convocatòries de reptes per a identificar, compartir, pilotar i escalar solucions tecnològiques existents que contribueixin a l’assoliment de reptes locals vinculats a l’Agenda Urbana Espanyola i als ODS, en el marc de les línies estratègiques d’innovació d’Aigües de Barcelona.

Durant l'acte, el vicepresident del consell administratiu d'Aigües de Barcelona, Manuel Cermerón, ha destacat “la col·laboració i la innovació oberta en xarxa, que inclou la creació d'ecosistemes i aliances amb start-ups, centres tecnològics, l'administració pública, la universitat i altres empreses, són clau per impulsar una transformació amb impacte que generi valor en la societat”. En aquest sentit, Cermerón remarcava que “amb aquest esperit hem tancat aquest acord amb un gegant de la innovació com Mobile World Capital Barcelona”.

Per la seva part, el CEO de Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau, ha celebrat la col·laboració publico-privada i incideix que “coincidim totalment en visió i voluntat amb Aigües de Barcelona, apostant per la tecnologia com a eina”. A més, ha destacat el paper de Digital Future Society com a nexe per a “connectar diferents actors que comparteixen l'objectiu de crear un futur millor al servei de la ciutadania”.

 

Tecnologia per a la consecució dels ODS

Els reptes es vehicularan a través del Lab d’innovació social de Digital Future Society, que té com objectiu detectar propostes tecnològiques innovadores que donin resposta a desafiaments mediambientals. Aquests es plantegen des de la co-creació entre tots els actors implicats-, Aigües de Barcelona, ajuntaments, start-ups i Digital Future Society -, durant els dos anys estipulats segons el conveni.

Les línies d'actuació del programa s'emmarquen en sis blocs: el focus d'actuació; l'impacte del canvi global; la gestió eficient d'infraestructures; el medi ambient i la salut; l'aigua i l'energia; i la gestió sobre la demanda de l'aigua. Els projectes que es presentin a aquestes convocatòries -d'àmbit nacional i internacional- hauran de contribuir a la consecució d'un o diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible, posant al ciutadà al centre de la transformació digital i advocant per una perspectiva d'humanisme tecnològic.

El pilot arrenca amb tres ajuntaments en la seva edició 2022 i aspira a finalitzar el 2023 amb fins a sis programes simultanis en l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Mitjançant el programa d'innovació oberta es vol impulsar les aliances globals dins de l'ecosistema d'innovació per a posar la tecnologia al servei de les persones i teixir sinergies del territori.

La co-creació de les convocatòries per diferents grups de relacions i entitats s'estructura en tres fases. La primera és la definició del repte amb l'ajuda dels ajuntaments per a identificar les prioritats i necessitats de cada territori; en segon lloc, s’obre el problema al mercat i es fa un cribratge de les star-ups amb solucions innovadores per avaluar i seleccionar els projectes, fins a reduir-ho als finalistes, entre els quals se seleccionarà un únic guanyador i es procedirà a la implementació el pilot a l'ajuntament corresponent. Aquest pilot comptarà una aportació econòmica de 25.000€ per part d'Aigües de Barcelona.