Actualitat

null

El projecte d’innovació Agreen mostra el potencial de l’aigua regenerada per a l’agricultura en l’àmbit metropolità

Avui s’ha presentat a l’Agròpolis de Viladecans el projecte Agreen, una iniciativa d’innovació d’Aigües de Barcelona que demostra de la mà de la Universitat Politècnica de Catalunya i Cetaqua, el potencial de l’ús directe de l’aigua regenerada en l’agricultura a l’entorn metropolità, per tal de reduir la dependència de recursos hídrics convencionals. La jornada ha estat inaugurada pel tinent d'alcaldessa de l’Ajuntament de Viladecans, Ricard Calle, i ha comptat també amb la participació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Cetaqua (Centre Tecnològic de l’Aigua), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Parc Agrari del Baix Llobregat i l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre.

En períodes de sequera com l’actual, i tenint en compte l’emergència hídrica estructural que pateix la conca mediterrània, i per tant l’àrea metropolitana de Barcelona, és imprescindible disposar de nous recursos i reserves d’aigua a través de solucions mediambientals sostenibles. 

El projecte pilot Agreen evidencia el potencial de l’aigua regenerada en l’agricultura, com a solució que permet reduir la dependència dels recursos hídrics convencionals, fomentar la sostenibilitat hídrica territorial per fer front a períodes de sequera i millorar els indicadors de neutralitat ambiental i circularitat del territori. 

La iniciativa vol servir als agricultors perquè s’adaptin al canvi climàtic, contribuir a la seva resiliència i mantenir la seva competitivitat en el mercat. Per demostrar que l’aigua regenerada és segura i que és una solució òptima per garantir una activitat agrícola més resilient i competitiva, al Parc Agrari del Baix Llobregat s’ha implantat una estació pilot en un hivernacle de l’Agròpolis de la UPC amb diferents cultius experimentals regats amb fins a sis tipus d’aigües de diferents orígens del Baix Llobregat, entre elles la regenerada.

El projecte preveu analitzar la qualitat de l’aigua seleccionada, fer un seguiment del risc microbiològic i químic en funció del tipus d’aigua i monitoritzar les variables agronòmiques dels cultius i del sòl. També es planteja quantificar l’increment de la resiliència de les activitats agrícoles a conseqüència de l’ús de l’aigua regenerada. 

Per fer possible l’èxit d’aquesta iniciativa, seran fonamentals les aliances publicoprivades i les sinergies entre els diferents actors del territori metropolità (Aigües de Barcelona, l’AMB, els ajuntaments del territori, Cetaqua, la UPC, el Parc Agrari del Baix Llobregat i l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre).

L’activitat present i futura al Parc Agrari del Baix Llobregat i al territori metropolità és de gran importància per al manteniment del paisatge i la biodiversitat de la zona, així com per al foment d’un comerç de proximitat i de quilòmetre zero. El reg agrícola amb aigua regenerada permetria aportar una aigua de qualitat, segura i de proximitat al sector agrari i garantir la disponibilitat del recurs sense dependre de la pluja en períodes de sequera.