Actualitat

null

Esplugues acull l’hort urbà REGREEN per sensibilitzar sobre la importància de l’ús d’aigua regenerada

En el context actual d’emergència climàtica i de sequera a bona part de Catalunya, on el dèficit hídric dels territoris és una evidència, es posa de manifest encara més la necessitat d’apostar per solucions circulars. L’ús de recursos hídrics alternatius com l’aigua regenerada es presenta com l’opció més sostenible per fer front a aquest gran repte. 

Per garantir la resiliència hídrica de les ciutats, cal diversificar i trobar la combinació més sostenible dels diferents recursos d’aigua incorporant, sens dubte, recursos circulars no dependents del clima, com l’aigua regenerada. 

És per això que Aigües de Barcelona i Cetaqua, amb l’Ajuntament d’Esplugues, han inaugurat avui al Parc de Can Vidalet un projecte pilot d’innovació que mostra el potencial de l’ús d’aigua regenerada per a l’agricultura hidropònica a l’entorn urbà.

L’agricultura hidropònica consisteix en el cultiu de plantes utilitzant substrats minerals en lloc de sòl agrícola, cosa que permet estalviar consum d’aigua i fertilitzants i obtenir uns cultius d’alta qualitat mitjançant el control de les dosis de nutrients. Aquest tipus de cultius es poden desenvolupar en condicions desfavorables, com és el cas de les ciutats, on l’aigua i l’espai són escassos, fet que suposa un gran avantatge respecte a l’agricultura mitjançant reg convencional.

""A l’acte de presentació de REGREEN, Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha destacat que “projectes com REGREEN són molt importants per demostrar la necessitat de l’ús d’aigua regenerada per fer front a l’escassetat hídrica de la nostra regió mediterrània i conscienciar la societat sobre el potencial de l’aigua regenerada i els beneficis que aquesta aporta”. “Aigües de Barcelona aposta per l’impuls de l’aigua regenerada per fer front a un context d’emergència hídrica que generi oportunitats de desenvolupament sostenible a l’entorn metropolità”, ha afegit.

Per l’alcalde d’Esplugues, Eduard Sanz, "a Esplugues treballem per un creixement urbà que prioritzi la sostenibilitat i la gestió eficient dels recursos". En aquest sentit, Sanz ha explicat que "davant l’emergència climàtica i la sequera que afecta Catalunya, és essencial apostar per solucions circulars com l’ús d’aigua regenerada. Aquest projecte innovador demostra com l’aigua regenerada pot ser clau per a l’agricultura urbana, permetent un ús més eficient de l’aigua i dels nutrients en espais reduïts".

El potencial de l’aigua regenerada

El canvi climàtic provocarà, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), una reducció del 22% en la disponibilitat de recursos hídrics al litoral català el 2050. A Catalunya ens trobem immersos en una situació de sequera, amb uns embassaments de les conques internes al voltant del 30%.

Davant d’aquesta situació, regenerar l’aigua és la manera més sostenible i resilient d’aprofitar els recursos existents. Regenerar implica sotmetre l’aigua depurada a un nou tractament perquè es pugui reutilitzar per a diferents usos com el reg de parcs i jardins, la neteja dels carrers o l’agricultura, entre d’altres. D’aquesta manera, es promou l’economia circular donant una segona vida a aquest recurs escàs.

El 2024 Aigües de Barcelona va aconseguir reutilitzar 43,3 hectòmetres cúbics, l’equivalent al consum anual de més d’un milió de persones. Un 81% d’aquesta aigua regenerada s’ha destinat a usos ambientals i el 19%, a usos agrícoles i urbans.

Abans d’arribar a Esplugues, el pilot REGREEN ha passat per Cornellà, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, l’Hospitalet, Gavà i Sant Joan Despí, per tal de conscienciar la societat sobre el potencial de l’aigua regenerada i els beneficis que aquesta aporta.