null La lluita pel planeta comença a casa

  • Burilles, bastonets, olis i altres productes s’aboquen diàriament pels desguassos de les llars, un mal hàbit amb una costosa factura econòmica i mediambiental

De vegades necessitem que siguin els més joves els que ens cridin l’atenció sobre pràctiques que crèiem innòcues i que s’han demostrat molt perjudicials per a l’ecosistema. Les nostres llars també són el camp de batalla en la lluita per preservar el planeta. Si ja hem començat a reciclar el plàstic, el paper i el vidre, per què no evitem fer servir la pica i el vàter com els nous cubells de les escombraries on cap tot?


Bastonets per netejar les orelles, discos desmaquilladors, salvaslips, tampons, oli, burilles, tota mena de medicaments, bolquers... Aquest exèrcit de deixalles, que és responsable del 75% dels embussos en els sistemes de clavegueram, es llença diàriament pels desguassos i els sanitaris de les nostres cases. Només a la ciutat de Barcelona es recullen unes 1.600 tones l’any d’aquest tipus de residus de desbast. Una xifra que s’eleva fins a les 3.500 tones l’any en el conjunt de l’àrea metropolitana.


Alguns d’aquests productes contenen fibres sintètiques i substàncies nocives que contribueixen a la contaminació dels ecosistemes amb microplàstics, que acaben arribant al mar tot i el tractament que reben les aigües residuals. Un de cada sis peixos comestibles conté microplàstics a l’estómac, segons l’Institut Espanyol d’Oceanografia. El Dia Mundial del Sanejament, que se celebra el 19 de novembre, és una bona ocasió per conscienciar-nos sobre aquesta problemàtica, que té un cost important en aigua, energia i degradació del medi ambient. Només a Espanya es calcula que causa pèrdues per un total de 200 milions d’euros (entre 500 i 1.000 milions al conjunt d’Europa). Tot això encareix entre un 4% i un 6% la gestió del cicle integral de l’aigua i eleva en un 18% les despeses de manteniment de les depuradores.


El director d’Explotació de Sanejament d’Aigües de Barcelona, Javier Santos, adverteix que els esmentats residus són responsables del 75% dels embussos en els sistemes de bombament i pretractament de les depuradores. Les fortes pluges incrementen les incidències, ja que provoquen un efecte arrossegament de tots els residus acumulats en el clavegueram i els col·lectors. L’activisme comença a casa. Escoltem els més joves.

 

Fes clic aquí per veure el vídeo a Facebook de La Vanguardia contra els abocaments al vàter.