null Aigües de Barcelona participa en l’aliança per fer front a la soledat no desitjada

Aigües de Barcelona, juntament amb Fundació La Caixa, Capgemini Espanya, Fundació Cellnex, Creu Roja, Fundació Pimec, Fundació Tecsos i Vodafone, han presentat l’aliança per combatre la soledat no desitjada en un pla pilot a Espanya, liderat per Creu Roja, que pretén dissenyar i implementar de forma col·laborativa estratègies, accions i solucions per abordar la problemàtica de la soledat no desitjada i l’aïllament social, posant la tecnologia al servei de les persones i enfortint el model d’intervenció i protecció social.

 

Durant l'acte de presentació de l’aliança, Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha explicat que aquest programa de Creu Roja contra la soledat no desitjada “posa al servei de les persones la tecnologia, en aquest cas la telelectura, implementada en el 56% del parc total de comptadors, i la proximitat en l’atenció al client, per avançar cap a societats més sostenibles i justes”. Per Felipe Campos, “aquest projecte serà possible gràcies a una aliança de diverses empreses de diferents àmbits i sectors, sempre amb el lideratge de l’entitat experta, Creu Roja, i mitjançant un procés de cocreació per trobar solucions conjuntes”, ha indicat.

L’aïllament social i la soledat no desitjada que es genera per la manca de teixit social, de suport continuat o d’accés a serveis comunitaris per falta de recursos o habilitats, és una problemàtica social polièdrica que provoca situacions de vulnerabilitat i de risc en determinats col·lectius, i que s’ha aguditzat per l’impacte de la pandèmia de la covid-19.

De fet, un 22% de les persones ateses per la Creu Roja a Espanya a través del Pla Creu Roja Respon han patit soledat de forma continuada durant els darrers dos anys i el 54% ha reconegut que la situació els ha afectat emocionalment.

Per abordar la problemàtica, el projecte, en aliança entre les vuit entitats, preveu executar accions que enforteixin el model d'intervenció i protecció social, basades en la participació comunitària i la tecnologia com a eina facilitadora per detectar i fer un diagnòstic de les necessitats segons l'anàlisi de les dades i la identificació de problemes emergents a través de l'estudi de patrons d’actuació. Així doncs, la detecció permetrà dissenyar una resposta específica, individual, grupal i comunitària, eficaç i eficient, orientada a l’empoderament de les persones i a l’autosostenibilitat de les solucions aportades.

El programa contra la soledat no desitjada inclou solidaritat, innovació, diàleg i aliances, quatre ingredients clau que el converteixen en una eina potent i de transformació social amb un alt impacte que aporta valor social, i que són la base del pacte social impulsat des d’Aigües de Barcelona per contribuir a una recuperació econòmica sostenible, ecològica i justa.