Actualitat

null

El projecte de restauració paisatgística de la Central Cornellà rep el Premi de Construcció Sostenible de Castella i Lleó

El jurat de la Junta de Castella i Lleó ha atorgat el Premi de Construcció Sostenible en la categoria d’Infraestructures, Urbanisme i Actuacions en Espais Exteriors, pel projecte d’intervenció de condicionament, millora i restauració paisatgística de la Central Cornellà, i per la contribució d’aquest espai a nivell cultural, com a eina didàctica i pedagògica. En aquest sentit, el jurat va destacar un dels aspectes més innovadors de la intervenció, que ha considerat la sostenibilitat a partir del cicle de l’aigua, com ho demostra l’ús d’aigua regenerada per al reg d'arbres fruiters. 

Aquesta intervenció ja va ser premiada amb el guardó Hispania Nostra a finals del 2021.  En aquella ocasió, Àngel Simon, president d’Aigües de Barcelona, va explicar, durant la celebració de l’acte de reconeixement d’aquest guardó, que “aquesta intervenció ha convertit la Central Cornellà i el Museu de les Aigües en un espai referent de Cornellà, que té un gran valor arquitectònic, paisatgístic, patrimonial i fins i tot natural, ecològic i agrícola, amb un impacte molt positiu sobre el seu entorn”. 

Un espai industrial únic a Europa
La Central Cornellà és un espai únic i singular a Europa, format per un patrimoni industrial ric que permet interpretar i entendre la gestió del cicle de l’aigua a través d’infraestructures que el 1909 ja van fer possible bombar aigua potable a la ciutat de Barcelona. A més d’incloure-hi obres úniques i singulars de gran valor arquitectònic, històric i patrimonial com l'edifici projectat per l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch el 1905, la reconstrucció de la Cascada Gaudí (ara amb aigua reciclada) o el pou Fives Lille, la Central Cornellà també ha esdevingut un referent del coneixement, l’educació i la cultura sobre l’aigua a través del Museu de les Aigües.
De caràcter biennal, els Premis de Construcció Sostenible de Castella i Lleó, que aquest any han celebrat la 9a edició, són un referent de l’edificació sostenible i de la innovació en construcció a nivell autonòmic i nacional, i un dels certàmens més longeus, avantguardistes i prestigiosos d’Espanya sobre sostenibilitat en construcció.