Actualitat

null

L’hort urbà REGREEN arriba a l’Hospitalet per sensibilitzar sobre la importància de l’ús d’aigua regenerada 

Aigües de Barcelona, Cetaqua i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat han inaugurat avui l’hort urbà REGREEN, un pilot que promou l’ús de recursos hídrics alternatius com l’aigua regenerada. Aquesta iniciativa publicoprivada d’innovació vol contribuir a l’economia circular a l’àrea metropolitana de Barcelona, donant una segona vida a l’aigua per combatre l’escassetat hídrica.

En el context actual d’emergència climàtica i d’alerta per sequera a bona part de Catalunya, on el dèficit hídric dels territoris és una evidència, es fa encara més evident la necessitat d’apostar per solucions circulars. L’ús de recursos hídrics alternatius com l’aigua regenerada es presenta com l’opció més sostenible per fer front a aquest gran repte. Aigües de Barcelona i Cetaqua, juntament amb l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, des del seu compromís amb l’acció climàtica i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, han inaugurat avui al municipi un projecte pilot d’innovació que vol mostrar el potencial de l’ús d’aigua regenerada per a l’agricultura hidropònica a l’entorn urbà.

L’agricultura hidropònica consisteix en el cultiu de plantes utilitzant substrats minerals en lloc de sòl agrícola, el que permet estalviar consum d’aigua i fertilitzants i obtenir uns cultius d’alta qualitat mitjançant el control de les dosis de nutrients. Aquests cultius es poden desenvolupar en condicions desfavorables, com en ciutats, on l’aigua i l’espai són escassos, fet que suposa un gran avantatge respecte a l’agricultura mitjançant reg convencional.

A l’acte de presentació de REGREEN, Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha posat en valor l’ús de l’aigua regenerada com “la ferma aposta de la companyia, basada en models circulars, per fer front a un context d’emergència hídrica que generi oportunitats de desenvolupament sostenible a l’entorn metropolità. És necessari impulsar l’aigua regenerada per a usos ambientals, però també per a usos agrícoles, urbans o industrials, i com a recurs per a la producció d’aigua potable, a fi de millorar la resiliència hídrica de les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona”, ha afegit.

Per l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, “el canvi climàtic està convertint l’excepcionalitat en la norma.  La sequera s’ha instal·lat a casa nostra i fa necessari que institucions, empreses i ciutadania fem un ús responsable de l’aigua i n’optimitzem el consum. En aquesta línia, Marín ha explicat que a l’Hospitalet “portem temps fent els deures. Disposem d’una xarxa d’hidrants per aprofitar l’aigua que en condicions normals aniria al clavegueram. Utilitzem aigua no potable per al reg i el 100% de l’aigua que fem servir per a la neteja dels carrers és freàtica. Ara hem de fer un pas més i veure com podem aprofitar l’aigua regenerada en l’àmbit urbà”.

""

El potencial de l’aigua regenerada 
El canvi climàtic provocarà, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), una reducció del 22% en la disponibilitat de recursos hídrics al litoral català el 2050. Al març d’aquest any, l’ACA va decretar l’excepcionalitat per sequera a l’àrea metropolitana de Barcelona, el que obliga encara més a buscar solucions circulars per fer front a l’escassetat hídrica.

En aquest context, regenerar l’aigua és la manera més sostenible i resilient d’aprofitar els recursos existents. Regenerar implica sotmetre l’aigua depurada a un nou tractament perquè es pugui reutilitzar. El 2022 Aigües de Barcelona va aconseguir regenerar 50 hectòmetres cúbics d’aigua, equivalent a l’aigua que consumeixen més d’un milió de persones en un any. L’aigua regenerada té diversos usos: industrials; urbans, com la neteja de carrers;

ambientals, com el manteniment del cabal ecològic del riu Llobregat o la injecció als aqüífers per evitar la intrusió salina; agrícoles, com el reg del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Canal de la Infanta o el Rec Vell de Sant Vicenç dels Horts, i per a la producció d’aigua potable.

En l’actual situació de sequera, el 25% del consum d’aigua ja prové de l’aigua regenerada potabilitzada de nou a l’ETAP de Sant Joan Despí, mentre que el 33% prové d’aigua dessalinitzada, el 19% del consum correspon a aigua superficial (rius, principalment), i el 23% d’aigua subterrània (pous i aqüífers). Això vol dir que, per garantir la resiliència hídrica de les ciutats, cal diversificar i trobar la combinació més sostenible dels diferents recursos d’aigua incorporant, sens dubte, recursos circulars no dependents del clima, com l’aigua regenerada.

Abans d’arribar a l’Hospitalet, el pilot REGREEN ha passat per Cornellà, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Gavà, per tal de conscienciar la societat sobre el potencial de l’aigua regenerada i els beneficis que aquesta aporta.