Actualitat

null

El programa Territori Social millora l’ocupabilitat de 75 dones en situació de vulnerabilitat al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet

Aigües de Barcelona, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Diputació de Barcelona han celebrat aquest matí la cloenda del projecte Dispositiu d’Impuls a l’Ocupació, en què han participat, des d’abril de 2023 a maig de 2024, un total de 75 dones en situació de vulnerabilitat del barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet. 

La iniciativa s’ha dirigit a dones del barri del Fondo amb un nivell formatiu baix que tenen dificultats d’accés al mercat laboral i també als serveis públics, pel desconeixement de la xarxa de recursos del seu entorn. 

El Dispositiu d’Impuls a l’Ocupació ha ofert un itinerari amb accions i formacions prelaborals, a través de les quals les 75 dones participants han millorat el seu nivell d’idioma, han aconseguit crear xarxa comunitària i han reforçat el sentiment de pertinença al territori. Durant el projecte, 61 dones han fet formacions tècniques en els sectors de l’atenció domiciliària i de la carnisseria-xarcuteria, i gràcies a l’acompanyament, 19 han trobat feina. 

A l’acte de tancament del projecte han participat Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet; Filo Cañete, diputada delegada de Cures i Cicle de vida de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona; Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, i els equips tècnics del projecte.

Felipe Campos ha destacat aquest programa com “un dels pilars del Pla d’Acció Social d’Aigües de Barcelona i un exemple de com les aliances publicoprivades i socials han fet possible la cocreació d’un projecte transformador, capaç de tenir un impacte real en la millora de la vida de les persones”. 

Al final de la trobada, s’ha fet el lliurament de diplomes a una trentena de dones participants en les formacions de tastet de cuina i dependenta de carnisseria-xarcuteria.

Acompanyament comunitari cap a la inserció laboral

El projecte Dispositiu d’Impuls a l’Ocupació és fruit de la cocreació i s’emmarca en el programa d’acció social Territori Social, impulsat per Aigües de Barcelona, i en el Projecte Transformador ‘Barris i comunitats: motors de transformació social’ de la Diputació de Barcelona. Per part de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, la iniciativa compta amb el suport transversal i la coordinació de diversos serveis tècnics com els Serveis Socials del districte, els Serveis de Convivència, el Servei d’Educació, el Servei d’Igualtat, a través de la Ciba, i el Servei Local d’Ocupació, mitjançant l’empresa municipal Grameimpuls. 

D’aquesta manera, l’objectiu del projecte gira entorn de tres eixos principals: millorar l’ocupabilitat de les persones participants, afavorir-ne la inserció en el mercat laboral i impulsar el lideratge comunitari. Per aconseguir-ho, l’acompanyament del programa ha contemplat accions encaminades a dotar aquestes persones dels recursos i les competències necessàries per accedir al mercat de treball.