Actualitat

null

La innovació com a senyal d’identitat

La quarta revolució industrial, aquest tsunami tecnològic que està canviant totes les facetes de la nostra vida, i la seva aplicació al món de l’empresa han estat el punt de partida de la taula rodona sobre innovació oberta organitzada per Aigües de Barcelona (AB) aquest dimarts, 11 de juny, a l’ITHub de Synectic. 

Josemaria Siota, director d’Investigació a IESE Business School i expert en corporate venturing a la Comissió Europea; Maria Monzó, directora d’Innovació i Coneixement d’Aigües de Barcelona, i Naiara Sáenz, directora de Comunicació i Transferència de Cetaqua, han estat els participants d’aquest debat moderat per la periodista Noemí Cuní i que ha servit per presentar la Memòria d’Innovació 2018 de la companyia.

Monzó ha destacat que la innovació és un dels valors que defineixen Aigües de Barcelona i ha posat com a exemple el fet que un de cada quatre treballadors de la companyia van participar en projectes d’innovació durant el 2018. En aquest sentit, ha explicat que “els nostres valors d’empresa es tradueixen en projectes concrets, tangibles i amb retorn a la societat”.

La directora d’Innovació ha posat en valor que la companyia ha aconseguit multiplicar per 4,5 cada euro invertit en innovació i ha citat programes com Tech4Climate, en col·laboració amb Ship2B o Start4Big, una aliança entre cinc grans empreses per esdevenir un pol d’atracció per a start-ups tecnològiques i promoure Barcelona com a hub d’innovació.

Per la seva part, Josemaria Siota ha desgranat les claus del corporate venturing, un fil de connexió entre grans empreses, pimes i start-up innovadores. Siota ha assenyalat que el principal desafiament de les empreses per fer front a la innovació oberta és l’agilitat i el canvi de mentalitat necessari dins l’organització. Entre les mesures per assolir l’impacte en el negoci amb iniciatives d’innovació oberta, ha destacat el model diferents models com ara la incubadora acceleradora i el venture Building, entre altres.

Finalment, Naiara Sáenz ha recordat que Cetaqua ha complert 10 anys com un model de referència consolidat de col·laboració publicoprivada. Un model que ha estat reconegut amb el Premi Nacional d’Investigació 2016, atorgat per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Sáenz ha destacat que la millor manera de fer front als reptes de futur és mitjançant la col·laboració amb altres actors i ha recordat que, en aquest temps, han treballat amb 350 entitats entre pimes, universitats i empreses. Sobre aquest aspecte, ha subratllat que “el gran repte és la transferència fent que la innovació acabi en una implantació”.

Fes clic aquí per consultar la memòria d'innovació 2018.