Actualitat

null

Aigües de Barcelona col·labora en el càlcul de la petjada hídrica de l'Hospitalet

L’Hospitalet de Llobregat ha calculat per primera vegada la seva petjada hídrica, en col·laboració amb Aigües de Barcelona i Cetaqua. Aquest és un indicador de l’apropiació humana de l’aigua que té en compte els diferents usos (consum o contaminació).

Aigües de Barcelona i Cetaqua han adaptat la metodologia definida per la Water Footprint Network per tal d’avaluar la petjada hídrica d’un municipi. Aquesta metodologia ha permès avaluar l’ús d’aigua dolça a l’Hospitalet per desenvolupar l’activitat i serveis que hi tenen lloc (incloent agricultura, indústria i comerç, ús domèstic i usos municipals).

El major pes a l’Hospitalet recau sobre el consum domèstic, amb un 72% del total de la petjada hídrica, seguit de l’aigua de consum industrial i comercial, que suposa un 16,4%, i finalment, els usos municipals, un 5,4%.

 

L’aprofitament de les aigües freàtiques del subsol per al reg és clau per reduir la petjada

El projecte ha permès identificar oportunitats per reduir la petjada hídrica en el municipi. Dels resultats se’n desprèn el paper clau que hi té l’aprofitament de les aigües freàtiques del subsol per a usos no potables.

L’aprofitament de les aigües freàtiques del subsol per al reg de parcs i jardins i per a la neteja viària ha permès reduir la petjada hídrica del territori (1,49% de reducció sobre el total de la petjada hídrica de l’Hospitalet).

Tot i que el 42,58% de la demanda actual d’aigua per al reg de zones verdes està coberta amb aigua freàtica, l’estudi conclou que hi ha potencial per cobrir-la del tot. Actualment, s’estima que el 5% de la petjada hídrica territorial del municipi està originada per aigua freàtica extreta i abocada directament al clavegueram.

La col·laboració de l’Ajuntament de l’Hospitalet, Aigües de Barcelona i Cetaqua s’emmarca en l’aposta dels tres actors per l’ús racional de l’aigua i l’aprofitament dels recursos hídrics alternatius arran de la sequera actual.