Actualitat
Aigües de Barcelona aposta per estendre l’aigua regenerada al pol Besòs, com a solució de futur
La sequera a Catalunya continua agreujant-se i ja són 37 els municipis que estan en fase d’emergència i 498 els que es troben en fase d’excepcionalitat, com a conseqüència de la manca de pluja en els darrers mesos, que ha fet disminuir les reserves dels embassaments Ter-Llobregat fins al 19%. Ens trobem amb la sequera més greu dels últims 70 anys, i si no plou, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) podria decretar properament l’estat d’emergència I per sequera a l’àrea metropolitana de Barcelona.
Aigües de Barcelona considera necessari estendre la regeneració al 100%, per tal d’afrontar la sequera i l’emergència climàtica. Per això està impulsant, conjuntament amb l’Administració, diverses actuacions basades en la reutilització de l’aigua regenerada, una aigua residual que, un cop depurada, rep un tractament addicional perquè es pugui reutilitzar en diversos usos, i tot això seguint un model circular.
Actualment, Aigües de Barcelona envia 1.500 litres/segon d’aigua regenerada des de la depuradora del Baix Llobregat, aigües amunt del riu Llobregat, fins a Molins de Rei per ser reutilitzada com a aigua prepotable. Aquesta aigua és captada 8 km més avall, a la planta de tractament d’aigua potable de Sant Joan Despí, per potabilitzar-la i enviar-la a la xarxa de distribució i així seguir el cicle de l’aigua.
Amb la finalitat de disposar de nous recursos per fer front a la sequera i a l’emergència hídrica estructural de Catalunya, la companyia aposta per replicar aquest model a la conca del Besòs. Per això, veu imprescindible desplegar el projecte Next Generation al pol Besòs, valorat en uns 1.500 milions d’euros. Aquesta inversió permetria deixar de dependre de l’aigua de la pluja i garantir la resiliència hídrica de 5 milions de ciutadans de la regió metropolitana de Barcelona. Amb aquest projecte, aquesta seria la darrera sequera en termes de reserves i consum d'aigua.
El projecte, impulsat per Aigües de Barcelona, compta amb l’aval de la Generalitat, l’ACA i l’AMB, en el marc dels fons europeus Next Generation. L’objectiu és generar 180 hm3 anuals d’aigua regenerada, dessalinitzada i nous recursos hídrics del Llobregat i del Besòs, per acabar amb el dèficit hídric i deixar de dependre dels recursos que provenen de les capçaleres dels rius. A més, la regeneració de 90 hm3 permetria destinar aquesta aigua reutilitzada per a usos agrícoles, urbans, ambientals, industrials i recàrrega d’aqüífers.
Cal tenir en compte que en un any normal el 95% dels recursos d’aigua per a la metròpolis de Barcelona estan vinculats a la climatologia, és a dir, aigua superficial i subterrània, mentre que el 5% és aigua de mar dessalinitzada. En la situació de sequera actual, el 19% del recurs hídric correspon a aigua superficial (rius, principalment), el 23% a aigua subterrània (pous i aqüífers), el 33% a aigua dessalinitzada i el 25% a aigua regenerada.
Pla de proves per ajustar la pressió
A més de l’impuls de l’aigua regenerada, la companyia ha anunciat la finalització de les proves tècniques en diferents punts de la xarxa, realitzades amb l’objectiu d’avaluar la viabilitat tècnica de reduir la pressió a la xarxa en cas que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) decreti l’estat d’emergència I per sequera.
Les proves, que no han comportat cap incidència en el subministrament d’aigua, s’han dut a terme en diferents zones dels municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Aprofitar tots els recursos hídrics de la conca del Besòs
Aigües de Barcelona, en col·laboració amb l’Administració, està duent a terme diferents obres de construcció amb la voluntat d’aprofitar al màxim tots els recursos disponibles.
La companyia ha finalitzat les obres de la primera fase de l’ETAP Besòs per recuperar el recurs del Rec Comtal per a l’abastament. A més, ha proposat un projecte d’ampliació de l’ETAP Besòs per aprofitar l’aigua des de la capçalera, per tal de, conjuntament amb la construcció de nous pous i la captació d’aigua superficial del riu Besòs, multiplicar per tres la seva producció, gràcies a l’aplicació de les tècniques avançades com la ultrafiltració i l’osmosi inversa. Això suposaria una nova aportació total d’aigua del 15% del consum actual a la regió metropolitana.