Projectes de finançament públic
Sempre mirem més enllà, a través d'una forta aposta pel talent i el know how de l'equip de professionals que formem la companyia, en combinació amb el talent extern de grups de relació, institucions, universitats, administracions, centres de recerca i la pròpia ciutadania. La innovació oberta és, per tant, un dels nostres pilars fonamentals. Coneix tots els nostres projectes d'innovació.
MARCLAIMED
El projecte té com a objectiu principal la recàrrega controlada d’aqüífers (MAR) amb recursos hídrics alternatius (AWR) per mitigar l’estrès hídric, tant en aigües superficials com subterrànies, i gestionar de manera eficient els episodis de sequera.
A Barcelona, Aigües de Barcelona i Cetaqua duran a terme una tasca de monitoratge mitjançant eines de detecció avançades per avaluar la qualitat de l’aigua. Així mateix, s’implementaran models predictius per estudiar la disponibilitat del recurs en l’àmbit del Llobregat.
Aquesta iniciativa innovadora proposa integrar les tècniques de MAR amb AWR a les revisions dels plans hidrològics i de sequera per tal d’assolir tres objectius fonamentals: garantir una operativa eficient; vetllar per la sostenibilitat del recurs hídric, tant des del punt de vista ambiental com econòmic, i promoure l’acceptació social d’aquestes mesures.
El projecte MARCLAIMED està cofinançat pel programa Horizon Europe de la Comissió Europea.
- Web: https://marclaimed.eu/
- Durada: febrer 2024 - gener 2026
- Coordinador: Cetaqua, Centre Tecnològic de l’Aigua
- Socis del projecte: España: Aigües de Barcelona, Universidad de Salamanca, IME Business School, Aquatec, Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Fundación Centro Andaluz de Investigación del Agua. França: Easy Global Market (EGM). Àustria: Fresh Thoughts Consulting GmbH. Portugal: Engineering Laboratório Nacional de Engenharia Civil, Águas Públicas do Alentejo. Holanda: Acacia Water. Bèlgica: Water Europe. Polònia: Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Metali Nieżelaznych
WATERSOURCE
El projecte demostra el potencial d’una combinació innovadora de solucions basades en la natura (SBN) per a la producció d’aigua potable a partir d’aigua superficial al llac IJsselmeer (Països Baixos). L’objectiu és millorar la qualitat de l’aigua per a la potabilització, sobretot a nivell de nutrients, mentre s’impulsa la millora ecològica del llac, es preserva la biodiversitat i la provisió de serveis ecosistèmics.
A Barcelona, Aigües de Barcelona, Cetaqua i Aquatec estudiaran la viabilitat tècnica i econòmica de replicar les Solucions Basades en la Natura (SBN) aplicades al cas holandès per al tractament i gestió de l’aigua de la riera de Rubí. Aquesta iniciativa es presenta com una estratègia per augmentar la disponibilitat del recurs hídric a l’aqüífer del qual capten els pous de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Sant Joan Despí i millorar la qualitat de l’aigua de la riera de Rubí. A més, aquest tipus de mesures no només milloren els recursos hídrics sinó que també augmenten la biodiversitat i els espais verds dels quals pot gaudir la ciutadania.
El projecte LIFE WATERSOURCE està cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea.
- Web: https://www.pwn.nl/
watersource - Durada: abril 2023 - octubre 2028
- Coordinador: PWN
- Socis del projecte: Aigües de Barcelona, Cetaqua, Aquatec
TRANSMITWATER
El projecte té com a objectiu reduir els transitoris a la xarxa de transport i distribució que poden provocar pèrdues d'aigua, fallades de canonades o interrupcions en el subministrament.
El principal benefici esperat d’aquest projecte és l’augment de l’eficiència hidràulica general de les xarxes d’aigua a través de la detecció i gestió d’esdeveniments transitoris de pressió.
Aquesta publicació és part del projecte TRANSient Management & mITigation solution for WATER utilities (TRANSMITWATER) CPP2022-009697, finançat per MICIU/AEI /10.13039/501100011033 i per la Unió Europea NextGenerationEU/PRTR.
- Durada: novembre 2023 - novembre 2026
- Coordinador: Aquatec
- Socis del projecte: Aigües de Barcelona - Cetaqua
PRIMA MAGO
El projecte MAGO, finançat pel programa europeu PRIMA amb 2,5 milions d’euros, té per objectiu general d’establir la connexió entre els resultats de la recerca i les necessitats reals del mercat i les demandes dels usuaris finals per a la millora de la seguretat alimentària i la gestió de l’aigua a la regió mediterrània davant del repte del canvi climàtic. MAGO desenvoluparà WEMED, una plataforma col·laborativa amb aplicacions web per a l’agricultura al Mediterrani.
MAGO crea un vincle entre els resultats de la investigació amb les necessitats reals del mercat i la demanda dels usuaris finals per abordar la seguretat alimentària i la gestió de l’aigua a la regió mediterrània. MAGO mostrarà solucions noves per millorar la gestió integrada dels recursos hídrics per a l’agricultura sostenible. Aquestes solucions augmentaran l’eficiència en l’ús de l’aigua, l’ús de recursos hídrics alternatius i l’adaptació al canvi climàtic, i es demostraran a Tunísia, Espanya, França i el Líban. Es basaran en un nou enfocament participatiu amb usuaris finals i parts interessades i una nova plataforma de col·laboració en línia per a investigadors i emprenedors per oferir aplicacions web.
El laboratori viu metropolità servirà per fomentar l’ús de l’aigua regenerada de l’EDAR de Gavà-Viladecans en una zona que ha de compatibilitzar el desenvolupament de l’activitat agrària amb la preservació d’un espai natural de gran interès mediambiental.
- Web: https://www.mago-prima.eu/
- Durada: febrer 2021 - abril 2024
- Coordinador: Cetaqua, Centre Tecnològic de l’Aigua
- Socis del projecte: Aigües de Barcelona, CSIC i Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), d’Espanya; INRAE i LISODE, de França; la Universitat de Tessàlia (UTH), de Grècia; INRGREF i Ezzayra Solutions (EZZAYRA), de Tunísia; la Universitat Americana de Beirut (AUB), del Líban, i Meta Meta Anatolia, de Turquia.
LIFE NIMBUS
LIFE Nimbus, finançat per la Comissió Europea i emmarcat en el Programa LIFE, és un projecte europeu que pretén utilitzar el biometà, generat a partir de fangs de depuradora, com a combustible sostenible. Es va iniciar el 2020 amb l’objectiu de crear un model d’energia i transport verd a Barcelona mitjançant la promoció del concepte ecofactoria o biofactoria.
A través de la valorització de residus de depuradora, procedents de la planta de tractament d’aigües residuals del Baix Llobregat que gestiona Aigües de Barcelona, es produirà biometà amb la qualitat suficient per utilitzar-lo com a biocombustible en el transport públic. Alhora, es promourà la tecnologia power-to-gas com a solució per emmagatzemar els excedents de les energies renovables.
El projecte LIFE NIMBUS està cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea.
- Web: https://www.life-nimbus.eu/
- Durada: setembre 2020 - novembre 2023
- Coordinador: Cetaqua, Centre Tecnològic de l’Aigua
- Socis del projecte: Aigües de Barcelona, Labaqua, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
METROPOLIS
El projecte METROPOLIS (a smart METeRing PlatfOrm for water utiLItiEs) té com a objectiu principal el desenvolupament d’una plataforma per a l’explotació analítica de dades de telelectura del sector de l’aigua que faciliti la construcció i explotació d’un ecosistema de nous serveis basats en la intel·ligència artificial.
La necessitat actual és establir un entorn per explotar els nous fluxos de dades d’aigua que permeti extreure’n el valor transformador i augmentar l’eficiència global del cicle integral de l’aigua. La intel·ligència artificial (IA) és un element clau per afrontar els reptes actuals amb més eficàcia i seguir el camí de la transició ecològica i verda en l’àmbit europeu.
El projecte METROPOLIS (a smart METeRing PlatfOrm for water utiLItieS) CPP2021 008828 està finançat per MICIU/AEI/10.13039/501100011033 i per la Unió Europea “NextGenerationEU”/PRTR.
- Durada: setembre 2022 - setembre 2025
- Coordinador: Aqualogy Solutions
- Socis del projecte: Aigües de Barcelona - Cetaqua - Aquatec
SEMPRE-BIO
SEMPRE-BIO és un projecte europeu cofinançat pel Programa HORIZON que té com a objectiu demostrar solucions i vies de producció de biometà noves i rendibles. Aquestes es consideren essencials per assolir el pacte verd europeu, així com els objectius climàtics i energètics per al 2030. També ajudaran a aconseguir emissions netes de gasos d'efecte hivernacle zero per al 2050, i a augmentar l'adopció del mercat de tecnologies relacionades amb el biometà.
- Web: https://sempre-bio.com/
- Durada: novembre 2022 - juny 2026
- Coordinador: Cetaqua, Centre Tecnològic de l’aigua
- Consorci del projecte: Aigües de Barcelona, Naturgy, Cryo Inox, Inveniam, Propuls, TeraWatt, Innolab, NV De Zwanebloem, Transports Metropolitans de Barcelona, DBFZ, SINTE, Biogas-E. Universitat Tècnica de Dinamarca, Universitat de Gante, i el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC.
ICARIA
El projecte ICARIA pretén promoure l’ús d’un marc integral de modelització d’actius per aconseguir una comprensió millor sobre els impactes relacionats amb el clima produïts per desastres complexos, compostos i en cascada i la possible reducció de riscos.
Amb aquesta iniciativa es vol entendre com el clima futur podria afectar els costos del cicle de vida dels actius en el temps i garantir que, sempre que sigui possible, es realitzin inversions en mesures d’adaptació per afrontar aquests canvis. Això requereix una planificació anticipada que tingui en compte una avaluació integral de riscos múltiples i la incertesa associada al canvi climàtic, en lloc de dependre de models basats únicament en esdeveniments passats i un sol motor climàtic.
- Web: https://www.icaria-project.eu/
- Durada: gener 2023 - gener 2026
- Coordinador: Cetaqua, Centre Tecnològic de l’aigua i Aquatec
- Socis del projecte: Aigües de Barcelona, Fundación para la Investigación del Clima, Fundació Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya, National Centre of Scientific Research “Demokritos”, Laboratorio Nacional de Engenharia Civil, Draxis Environmental SA, Ethniko Kentro Erevnas Kai Technologikis Anaptyxis, Università degli studi di Napoli Federico II, AIT Austrian Institute Of Technology GmbH, Àrea Metropolitana de Barcelona, Perifereia Notiou Aigaiou, VERBUND Energy4Business GmbH, The University of Exeter
SUPORT
El projecte SUPORT té com a objectiu desenvolupar i integrar la producció de gas de síntesi (CO+H2) mitjançant co-electròlisi a alta temperatura mitjançant una cel·la d’electròlisi d'òxid sòlid (SOEC) amb segrest de diòxid de carboni i síntesi de combustible Fischer-Tropsch. L'e-fuel d'aplicació marítima que és l'objecte final del projecte SUPORT, suposa una millora de la producció d'un producte estratègic i bàsic, entenent el combustible com un d'ells i reduint les emissions associades en totes les etapes de la ruta desenvolupada i estudiada.
- Durada: gener 2023 - desembre 2025
- Coordinador: IREC
- Socis del projecte: IREC, Cetaqua, CIMNE Cenit, Port de Barcelona, Aigües de Barcelona