Actualitat

null

Barcelona i Sabadell integraran la gestió de l’aigua mitjançant Intel·ligència Artificial i Big Data

 

Els resultats s’aplicaran en les xarxes de distribució de Barcelona (Aigües de Barcelona) i Sabadell (CASSA).

El centre tecnològic Eurecat (membre Tecnio) desenvoluparà durant els pròxims anys eines de monitoratge i supervisió basades en dispositius intel·ligents, Big Data i tecnologies d’interoperabilitat semàntica, a fi d’afavorir un model de gestió integral de l’aigua, que es provarà a Barcelona i Sabadell.

Segons explica el director de la Unitat de Smart Management Systems d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, “aquesta gestió integral abastarà des dels punts de captació fins al consum i es realitzarà assegurant en tot moment la qualitat de l’aigua, així com minimitzant les pèrdues durant la distribució, i permetrà “avançar encara més en l’optimització i ús de l’aigua, dins d’un nou paradigma de gestió integral”.

A més, el projecte IMAQUA “promourà l’ús de plataformes digitals de referència per millorar substancialment la identificació de la presència de contaminants en l’aigua”, segons Aitor Corchero, investigador principal del projecte.

En el seu conjunt, IMAQUA és un dels sis projectes de la Comunitat RIS3CAT Aigua, coordinat per Eurecat i amb participació d’11 socis, entre ells CASSA, Proveïments d’Aigua, la Universitat de Girona, BGEO, Aigües de Barcelona, el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), la Universitat Rovira i Virgili, S::ca i ADASA Sistemas.

La Comunitat RIS3CAT Aigua és una de les Comunitats RIS3CAT acreditades per la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ (l’agència per a la competitivitat de l’empresa). La comunitat compta amb una ajuda pressupostària de 26 milions d’euros finançats pel programa operatiu Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020, formada per la partida pressupostària corresponent a la convocatòria de 2016.

IMAQUA permetrà generar una plataforma de serveis digitals intel·ligents per  reduir el període de determinació dels contaminants, la seva identificació i la detecció de productes de degradació present en cadascuna de les zones de demostració.

L’objectiu és millorar la qualitat de l’aigua, dins de les xarxes de distribució, mitjançant la supervisió dels paràmetres de control i optimització en temps real de l’abastament i la distribució. A més, el projecte pretén promoure una gestió global interrelacionant decisions i informació a diferents nivells, amb la finalitat de donar un ús eficient als recursos i garantir la salut i el benestar de les persones i el medi ambient, complint el marc regulador i legislatiu referent a la qualitat i la gestió de recursos, en l’àmbit regional, local i europeu.

Per part d’Eurecat, la Unitat Tecnològica de Smart Management Systems lidera el projecte i s’encarrega de la integració de les dades i l’harmonització de la informació. La Unitat de Ciències Òmiques treballa en el monitoratge i la supervisió dels contaminants biològics dins l’aigua per avaluar-ne la qualitat i la Unitat de Sostenibilitat col·labora en el projecte a través de l’elaboració d’un sistema de detecció de fuites.