Actualitat

null

Aigües de Barcelona participa amb dues ponències a una jornada sobre la qualitat de les aigües regenerades

 

Aigües de Barcelona va presentar, a la Jornada ‘Els Plans de seguretat sanitària vinculats a la reutilització de l’ERA de Gavà- Viladecans’, dues ponències centrades en les accions que la companyia està duent a terme per garantir la qualitat de les aigües regenerades.

Josep Gassó, responsable de la depuradora de Gavà-Viladecans, va explicar el procés de regeneració d’aigües depurades que permet la recuperació de 6 hm3 d’aigua cada any per a usos agrícoles, mentre que Jordi Martín, responsable de la gestió de la qualitat de l’aigua de la companyia, va descriure els fonaments del model de gestió conegut com a Sanitation Safety Plan.

La jornada s’emmarcava en el projecte europeu WaterProtect, liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques i en el qual Aigües de Barcelona hi participa en qualitat de soci. En aquest projecte s’estan duent a terme diferents línies de treball amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aigua potable en entorns urbans i agrícoles. Una de les línies de treball posa l’èmfasi en la governança del sistema, i destaca com els Sanitation Safety Plans poden suposar un pas endavant com a model de gestió preventiu del risc sanitari i ambiental, promovent un major ús de l’aigua regenerada en assegurar en tot moment la qualitat de l’aigua produïda.

Aquest model de gestió, proposat per l’Organització Mundial de la Salut, suposa la primera experiència mundial d’aplicació real d’un Sanitation Safety Plan en la qual, com al seu dia amb la ISO 22000, Aigües de Barcelona ha estat pionera a nivell mundial.

Les jornades van permetre compartir coneixements i inquietuds entre Aigües de Barcelona i diverses entitats i administracions, com ara el Departament de Salut de la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona a través del Parc Agrari del Baix Llobregat, la Comunitat d’Usuaris del Delta del Llobregat, experts de diferents universitats i centres tecnològics i de recerca, agrupacions de pagesos i representants dels ajuntaments i d’associacions veïnals.