Actualitat
Aigües de Barcelona inicia el cicle de tallers Actuem pel clima per conscienciar i activar la ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic
Aigües de Barcelona ha iniciat avui el programa Actuem pel clima, un cicle de tallers oberts a la ciutadania, dissenyats amb la voluntat de conscienciar sobre la importància de fer front al context d’emergència climàtica, amb bones pràctiques vinculades a l’aigua, l’energia i l’economia circular.
El primer taller, dedicat a l’aigua sostenible, s’ha dut a terme a Santa Coloma de Cervelló i hi ha participat l’ajuntament d’aquest municipi. Xavier Bernat, director d’acció climàtica d’Aigües de Barcelona, ha destacat a la sessió “la necessitat de posar en valor un recurs valuós i escàs com l’aigua, en un context d’emergència climàtica i hídrica, en què cal sumar esforços i sensibilitzar la ciutadania per fer front al canvi climàtic.”
Així mateix, Susana Gaitán, regidora de medi ambient de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, insisteix en “la importància de que la ciutadania conegui el cicle de l’aigua i, així, posar en relleu el paper que tenen en la gestió d’aquest recurs tant important.”
El programa Actuem pel clima es divideix en tallers amb 3 blocs d’acció: el canvi climàtic i com fer-hi front, l’energia i l’economia circular, i l’aigua sostenible. En aquest primer taller sobre aigua sostenible, mitjançant dinàmiques de participació, la companyia ha explicat què és el cicle integral de l’aigua, així com l’impacte del canvi climàtic sobre aquest cicle i la necessitat de disposar de nous recursos d’aigua sostenibles. A la sessió s’han compartit, a més, pràctiques sostenibles en l’ús de l’aigua com la detecció de fuites o la descàrrega d’aigua dels vàters de doble pulsació.
Amb aquest cicle de tallers, Aigües de Barcelona vol conscienciar sobre la importància de treballar de forma col·lectiva per fer front al context d’emergència climàtica. Els tallers Actuem pel clima s’emmarquen en les accions per impulsar la política d’acció climàtica de la companyia, aprovada al novembre de l’any passat, com a part del seu compromís per impulsar la transició ecològica i justa. Els eixos principals són la neutralitat climàtica, l’adaptació al canvi climàtic (contribuint a la resiliència de les ciutats i reconeixent el valor del capital natural) i la capacitació i implicació (internament i externament, en la planificació, la presa de decisions, l’anàlisi de riscos i la realització d’accions de capacitació, sensibilització i divulgació).
La política inclou el full de ruta per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050, amb objectius concrets i ambiciosos que donin resposta tant als continguts de l'Acord de París, els acords de les COPs i l'agenda climàtica global, com als Compromisos d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya.