null El vàter no és una paperera: la campanya contra l'abocament de tovalloletes arriba a Montcada i Reixac

 

Aigües de Barcelona ha presentat aquest cap de setmana a Montcada i Reixac la campanya 'Stop Tovalloletes al vàter', una iniciativa que vol conscienciar a la ciutadania dels problemes que causa l'abocament de les tovalloletes i productes d'higiene personal al vàter, i obtenir resultats mesurables en termes de reducció de les avaries que provoquen les tovalloletes abocades a la xarxa de sanejament.

Laura Campos, alcaldessa de Montcada, i Eduard Bosch, director de zona Besòs d'Aigües de Barcelona, van estar presents a l'acció del passat dissabte, en la qual es van repartir prop de 4.000 de papereres a tots els veïns que s'han acostat al carrer Major de la localitat. "Amb la campanya Stop Tovalloletes al vàter volem conscienciar que tirar-les al vàter genera una greu problemàtica econòmica i mediambiental", va reconèixer Eduard Bosch.

Aquesta acció es presenta després de l'èxit de la celebrada l'any passat en els municipis de Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet i en tres districtes de la ciutat de Barcelona ¿Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris¿ que tenen l'EDAR Besòs com a depuradora de les aigües residuals. Els resultats van constatar l'èxit de la campanya. Els residus tractats a la depuradora del Besòs han disminuït una mica més del 37% des de gener de 2016. El 2016 se'n van generar un total de 2.331.230 tones, el 2017 es van reduir a 2.098.000 i de gener a octubre de 2018 se n'han generat 1.463.840 tones.

El 2016 es va celebrar la primera edició d'aquesta campanya als 5 municipis que fan arribar les aigües residuals a l'EDAR Gavà Viladecans: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldefels. La iniciativa va permetre reduir el nombre de residus abocats a la depuradora en prop d'un 2,5%: així, es va passar de 265,22 tones de residus procedents del pretractament, en els primers nou mesos de 2016, a 243,64 tones en els primers nou mesos de 2017.

Un greu problema per al medi ambient

L'abocament de tovalloletes al vàter genera importants problemes a les depuradores i en l'operativa d'Aigües de Barcelona. De fet, el 46% de les emergències registrades per la companyia durant el 2015 tenien relació amb aquestes tovalloletes. El 2014 es van abocar als vàters dels 36 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona més de 4,4 milions de quilos de deixalles, gairebé 1,4 quilos per habitant. A més, 8 de cada 10 serveis de neteja de canonades són per embussos provocats per les tovalloletes humides. A les comunitats de veïns, aquestes reparacions costen un mínim de 300 euros.

Les tovalloletes humides estan fetes amb fibres molt resistents, malgrat que l'envàs indiqui que són biodegradables. Triguen molt més a desfer-se que el paper higiènic i s'enreden amb altres residus que tampoc han d'anar al vàter, com cigarrets, tampons, bastonets de cotó o compreses, i provoquen importants avaries a les instal·lacions de sanejament, com són les estacions depuradores. La campanya `Stop Tovalloletes. El vàter no és una paperera' vol conscienciar la ciutadania dels problemes que causa l'abocament de les tovalloletes i productes d'higiene personal que arriben a les depuradores metropolitanes, i contribuir a un canvi d'hàbits beneficiós per al medi ambient.