El blog de Aigües de Barcelona

Donde podrás estar al día de todas las novedades sobre tu agua

Blogs

Aigua regenerada per a un sanejament sostenible

Aigües de Barcelona aposta per un sanejament resilient, eficient i sostenible gràcies a solucions circulars com l’aigua regenerada

El progrés cap a un planeta més sostenible és un compromís que implica a tothom. En aquest horitzó, el sanejament esdevé un pilar fonamental per garantir la salut pública, a més d’un factor crucial en la lluita contra l’emergència climàtica. Una gestió adequada de les aigües residuals contribueix a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que s’alliberen quan els residus s’acumulen sense tractament. A més, una infraestructura resilient de sanejament ajuda a prevenir la contaminació dels recursos hídrics, cosa que es fa encara més urgent en un context d’escassetat hídrica com el que pateix Catalunya i gran part de la conca mediterrània.

No és casual que les Nacions Unides (ONU) celebrin el 19 de novembre el Dia Mundial del Sanejament (o del vàter) ni que l’accés universal a l’aigua potable i a vàters segurs l’any 2030 figuri entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Unes fites que a hores d’ara encara estan lluny d’assolir-se: 3.500 milions de persones continuen sense disposar de serveis de sanejament gestionats de manera segura. 

El sanejament de milions de persones està amenaçat a causa dels conflictes, el canvi climàtic, els desastres i la manca de gestió. És ineludible, doncs, apostar per mesures que protegeixin l’accés de les persones al sanejament.

Innovació i anticipació davant desastres naturals 
L’episodi recent de la dana a la conca mediterrània a finals d’octubre, amb pluges torrencials que es van aproximar als 500 litres per metre quadrat en alguns punts de l’entorn de València, inundacions sobtades, desbordaments de rius i tornados, ha esdevingut l’esdeveniment natural més destructiu del segle XXI a Espanya, i ens envia un missatge clar: el canvi climàtic ja és una realitat i cal prendre mesures per mitigar-lo.

En aquest sentit, a Aigües de Barcelona ja es treballa en projectes per anticipar-se a l’impacte de fenòmens naturals com les inundacions. En l’àmbit del sanejament, la companyia està desplegant, per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Pla integral de gestió dels sistemes de sanejament de Gavà- Viladecans. La iniciativa servirà per caracteritzar el funcionament dels sistemes de sanejament i drenatge de manera integral, el que permetrà planificar les infraestructures per millorar-ne el funcionament i reduir l’impacte de possibles desbordaments.

A més, Aigües de Barcelona s’encarrega de la gestió de diversos dipòsits de retenció d’aigües pluvials, situats a Badalona, l’Hospitalet, Sant Joan Despí i Gavà. Aquestes instal·lacions contribueixen a retenir les aigües quan plou, i a minimitzar l’impacte a la via pública davant d’episodis de pluges intenses. El 2023, aquests dipòsits van aconseguir retenir prop de 160.000 m3 d’aigua de pluja. 

Així mateix, en relació amb el manteniment del clavegueram municipal, la companyia aposta per la innovació tecnològica, amb sistemes de gestió avançada que inspeccionen l’estat de neteja dels col·lectors, i altres elements de la xarxa com embornals i estacions de bombament d’aigües residuals i pluvials. Això redueix el risc d’obstrucció alhora que facilita el manteniment de la xarxa, el que permet mitigar l’impacte d’episodis de fortes pluges. 

Solucions efectives i sostenibles 
En el context actual d’emergència climàtica, Aigües de Barcelona segueix implementant solucions circulars i sostenibles per satisfer la demanda hídrica i assegurar una gestió resilient i eficaç del sanejament i la depuració de les aigües residuals de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Fidel al seu compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient, la companyia està transformant les depuradores tradicionals per convertir-les en ecofactories: fàbriques energèticament autosuficients capaces de transformar els residus que arriben a les plantes en productes útils per a l’agricultura, la construcció o la mobilitat. Una reutilització que ha possibilitat que la companyia posi en valor l’any 2023 la totalitat dels llots que es generen a les depuradores per fer-ne compost, fertilitzant o produir un biogàs que s’aprofita energèticament. 

En aquest sentit, l’any passat la companyia va generar més de 8,9 milions de kWh d’energia tèrmica amb cogeneració de biogàs i més de 9,6 milions de kWh d’energia elèctrica, corresponent al consum d’energia de 55 dies de les estacions depuradores d’aigües residuals (EDARs) del Baix Llobregat, Gavà-Viladecans i Sant Feliu. Gairebé el 100% de l’energia que consumeix Aigües de Barcelona té origen renovable.

Regenerar per garantir el cicle de l’aigua
La companyia considera essencial apostar per recursos hídrics alternatius com ara l’aigua regenerada, que és l’aigua depurada que se sotmet a un tractament addicional per fer-la apta per a usos urbans, ambientals, industrials o agrícoles. El 2023, Aigües de Barcelona va regenerar 57,9 hectòmetres cúbics d’aigua residual depurada, xifra que equival a l’aigua que consumeix durant un any un milió i mig de persones. 

La regeneració permet no dependre de la pluja, disminuir la dependència de l’aigua superficial i subterrània (rius i aqüífers) i també, molt important, reduir la petjada hídrica, ja que per produir-la no s’extreu recurs hídric del medi. El cost energètic de la reutilització de l’aigua regenerada és molt inferior al de la dessalinització, el que es tradueix també en una menor petjada de carboni.
En l’actualitat s’està bombant aigua regenerada des de l’estació de regeneració del Baix Llobregat aigües amunt del riu fins a Molins de Rei per reutilitzar-la com a aigua prepotable. D’aquesta manera, s’aporta aigua regenerada al riu perquè la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí la capti aigües avall i la tracti de nou per convertir-la en aigua potable i continuar el cicle de l’aigua. 

La importància de les aliances
La companyia, a més, aprofundeix en el compromís d’estrènyer la col·laboració amb les administracions i la resta d’agents implicats en la gestió de l’aigua en l’entorn metropolità. Per això està finalitzant el pla director metropolità d’aigua regenerada, per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i executa un pla d’inversions per aprofitar tots els recursos hídrics disponibles, reforçar noves fonts de recurs, com l’aigua regenerada, i augmentar la resiliència de les infraestructures del cicle integral de l’aigua.

A més, aposta per consolidar la sostenibilitat de grans esdeveniments de Barcelona, com les curses esportives, els festivals i competicions emblemàtiques com la Copa Amèrica. Més de 50 embarcacions, incloses la guanyadora, de l’Emirates Team New Zealand, les embarcacions de la competició juvenil i femenina i també la flota de l’organització, van utilitzar aigua regenerada, aportada per Aigües de Barcelona, per a la neteja i el manteniment dels vaixells.

El Dia Mundial del Sanejament ens recorda doncs la importància de gestionar el sanejament d’una manera eficient i responsable. En aquest sentit, la reutilització dels recursos que es tracten a les estacions depuradores és una solució imprescindible per a un futur més sostenible. El futur del planeta demana gestos així.